Pick-up Delivery Service
Ada dikalangan usahawan yang ingin mempelbagaikan
servis yang diberikan telah memberi khidmat pick-up delivery kepada pelangaan. Antara
caj yang dikenakan adalah RM3-RM5. Adakah ianya berbaloi dengan titikpeluh yang
digunakan untuk ke tempat pelangaan? Adakah ianya berbaloi dengan minyak (petrol
ataupun diesel) yang digunakan?.
Oleh yang demikian usahawan harus mengetahui cara
atau kaedah yang betul jika ingin membuat khidmat pick-up delivery atau apa
sahaja promosi bagi menarik pelanggan datang ke kedai. Setiap apa yang kita
berikan, caj perkhidmatan haruslah setimpal dengan servis yang diberikan. Tidak
hanya memberi tanpa memikirkan kos terlibat dengan betul. Biarpun perbelanjaan
untuk duit minyak tidak diambilkira sepenuhnya tetapi perlu dingatkan apabila
kita berniaga setiap sen mampu mengubah aliran keluar masuk duit syarikat bagi
jangksamasa panjang. Disini AKAUN memainkan peranan penting.
Dobi Komersial.
Salah satu cabang pemasaran bagi dobi runcit ialah
dengan mendapatkan tender basuhan bagi hotel yang bertaraf 2 ke 3 bintang
memandangkan jumlah basuhan yang diberikan seperti cadar, sarung bantal,
selimut, tuala dan lain-lain tidak besar jumlahnya. Kesilapan yang sering
dilakukan oleh segelintir usahawan tidak memahami akan kehendak bagi dobi
komersial.
Mengunakan mesin domestik bagi basuhan komersial.
Kebiasaannyadobi komersial beroperasi untuk tempoh
yang lama bagi memenuhi kehendak hotel. Penggunaan mesin domestik kurang
bersesuaian bagi menampung kapasiti basuhan dan tidak mampu menampung
penggunaan penggunaan.
Terma pembayaran.
Kebiasaannya terma pembayaran adalah 30 hari. Adakalanya
melebihi tempoh 30 hari. Disini usahawan harus mempunyai ‘back-up’ fund bagi
pembelian bahan habis guna.
Caj basuhan.
Tidak seperti dobi runcit dimana caj basuhan bagi
cucian biasa dicaj mengikut kilo yang dihantar. Tetapi bagi dobi komersial caj
basuhan dikira mengikut helaian dan harga bermula dari RM0.30 sehelai. Disini
pemilihan mesin dan peralatan (kapasiti mesin) yang betul adalah penting.
Lain-lain maklumat akan diberikan semasa hari
kursus.
TIDAK ADA PERNIAGAAN YANG DIRANCANG DAN DIJALANKAN
DENGAN BETUL AKAN GAGAL MELAINKAN TIDAK MERANCANG ADALAH MERANCANG UNTUK GAGAL.
No comments:
Post a Comment